Danish-Dutch team of architects to expand Amsterdam traffic hub

| September 19, 2016

A Danish–Dutch architectural team is set to rebuild the train station Amstel in Amsterdam in the years to come. The rebuilding will vastly improve conditions for commuters who also use their bikes with 6,000 new bicycle parking spots in a compact layout and a meticulously prepared optimization of the natural passenger flow. The task is solved by CED member Gottlieb Paludan Architects and Dutch architects, Office WINHOV. 

20160503_amstel_exterior_web

The exterior of the new Amsterdam Amstel train station. Photo credit: Gottlieb Paludan Architects & Office WINHOV

The project consists of a restoration of an existing station building worthy of preservation and the building of a completely new station building in the south-eastern part of Amsterdam. The area is being extensively developed and the infrastructure around the station is facing an all-encompassing change – and naturally it must consider and strengthen the strong Dutch bicycle culture.

The new station building creates a striking new “main door” to Amsterdam Amstel Station for cyclists and pedestrians on the west side of the railway where super bicycle lanes from the south, west and north meets. The original station building is built on a raised base and the new building will be constructed in a similar way. The bases will be designed with a manned underground parking space for all types of bicycles. Also, different services will be offered here such as bicycle repairs, a self-service workshop and a place for handing in and picking up “OV-Fietsen” (public transport bicycles), which is Holland’s unbureaucratic, nationwide system for renting bikes at traffic hotspots.

There is direct access to the station hall from the underground bicycle parking through a wide set of stairs which is also the source of daylight. Historically, underground bicycle parking has been hidden away in a dark, unsafe place at the back of the station. Here things are turned on their head so that travellers arriving at and leaving the station by bike will be prioritized.

Another view of the train station upon completion. Photo credit: Gottlieb Paludan Architects & Office WINHOV.

The parking areas in the station base can hold approximately 3650 bicycles; furthermore 2400 bicycle parking spaces will be placed by the railway track. The concept of the many bicycle parking spaces combines the Danish architect firm, Gottlieb Paludan Architects´ experiences from a wide range of Danish traffic junctions, such as Nørreport Station in Copenhagen, and the Dutch traditions for efficient and ample bicycle parking at traffic junctions. The concrete and measurable outcome is shorter walking distances as well as shorter times for changing between the train and the bicycle; both are critical for a good travel experience.

 

The renovation and rebuilding of Amsterdam Amstel Station is going to evolve over the following years. Today the station is the fourth busiest traffic junction in Amsterdam with over 35.800 train passengers a day.

Facts
Architects

Gottlieb Paludan Architects (DK) & Office Winhov (NL).

First prize in international competition by invitation, 2016.

Building owner

ProRail, Municipality of Amsterdam and NS (Nederlandske Statsbaner)

Contact

Head of Communications and Development at GPA, Sten Sødring

E: ssj@gottliebpaludan.com M:+45 4079 0220

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Bicycle Parking, Combitransportation, Commuting, Cycling, Cycling Embassy of Denmark, Events with the Participation of the Cycling Embassy, Infrastructure, Newsletters in English, Train Station

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Danish-Dutch team of architects to expand Amsterdam traffic hub | December 3, 2016